Barion Pixel

Mi az a Kratom?

A kratom (Mitragyna speciosa) egy trópusi örökzöld növény a kávéfajták családjából. Természetes élőhelye Indonézia, Thaiföld, Malajzia, és néhány további dél-ázsiai ország.

A kratomnövény leveleit tradicionálisan stimuláns és szedatív hatása miatt fogyasztják, de számtalan módszer ismert a gyógyászati felhasználására. A következő évek, évtizedek feladata lesz, hogy a tudomány igazolja vagy cáfolja ezeket a gyógyhatásokat.

Bár számtalan eltérő genetikájú és hatású kratom vásárolható már a piacon, és a szárítási technológiák is jelentősen befolyásolják a végterméket, néhány általános, alapvető tapasztalat elmondható a növényről.

Alacsony mennyiségben fogyasztva (1-6g) a kratomnak kávéhoz hasonló stimuláló, kedélyjavító, motiváló hatása van. Ilyen esetben az ember energikusnak és ébernek érzi magát, és sokkal könnyebben szocializálódik. A legtöbb unalmas vagy semleges dolog sokkal érdekesebbnek tűnik a hatása alatt. Sokan használják a monoton munkák vagy tevékenységek elviselhetőbbé (vagy kifejezetten szórakoztatóvá) tételére.

Többet fogyasztva (6-15g) a kratom egy más oldalát mutatja meg. Ilyenkor inkább szedatív és eufórikus hatása van, intenzívebben átélt érzelmekkel és kiélesedett érzékeléssel.

A kratomot különféle emberek nagyon sokféle módon használnak. Mindenkire máshogy hat a növény, és mindenki mást vár tőle. A különböző genetikák (fajták) mellett fontos szerepe van a szárítási módnak. Ez határozza meg a szárított termék színét, és módosítja a hatását. A fő színek a green (zöld), white (fehér), red (piros), gold (arany) és a stem & vein, ami nem különálló szín, hanem kizárólag a levelek erezetéből készült, mert itt koncentrálódik a fájdalomcsillapító hatóanyagok többsége.

Beszámolók és tapasztalatok szerint a kratomot sikerrel használják tanuláshoz, monoton munkákhoz, vagy bármilyen teendőhöz, amire az ember nehezebben veszi rá magát.

Bizonyos zöld fajták jelentősen segíthetik a kreativitást és bármilyen alkotó tevékenységet. Antidepresszáns, hangulatjavító és szorongásoldó hatása miatt számos problémára és nehézségre sikerrel alkalmazzák a beszámolók szerint.

Alvási problémák esetén is kiválthat drága és káros gyógyszereket, erre néhány piros fajta a legalkalmasabb.

Egyre gyakrabban hallani a kratom felhasználási lehetőségét függőségek kezelésében. Számos esetben sikerrel alkalmazzák alkoholfüggőség, ópiátfüggőség és más függőségek kezelésében. Jelentősen könnyítheti a leszokást, és enyhítheti az elvonási tüneteket.

A kratom fő aktív hatóanyagai a mitragynine és 7-hydroxymitragynine alkaloidok. Emellett kisebb mennyiségben megtalálható számos hatóanyag, amik tovább árnyalják ezen fő összetevők hatását. Ezek határozzák meg legfőképp a fajták közötti különböző hatásokat.

Tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy ezen alkaloidoknak fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és izomnyugtató hatásuk lehet. Emiatt használják gyakran a fibromyalgia és számos más fájdalommal járó krónikus betegség tüneteinek enyhítésére.

Mivel minden emberre másként hat a kratom, ezért bizonyos esetekben negatív hatások is tapasztalhatók. Előfordulhat többek között szédülés, hányinger, és a mozgáskoordináció csökkenése. Emiatt nagyon nem ajánlott kratom hatása alatt autót vezetni, vagy bármilyen olyan tevékenységet végezni, ahol ezek az esetleges mellékhatások problémát okozhatnak.

Fontos megemlíteni, hogy a hosszú távú mértéktelen használat bizonyos szintű függőséghez vezethet. Nagyon nehéz függőségeket összehasonlítani, de a koffeinhez vagy a nikotinhoz hasonló függőségként írják le. Nyilván minden embernél ez máshogy működik, de a beszámolók szerint súlyos visszaélés esetén (például több évtizeden át tartó, folyamatos és mértéktelen napi szintű használat) akár 1-3 hétig is influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek. Emiatt az okos és felelősségteljes használathoz hozzátartozik a mértékletesség, és rendszeres toleranciaszünetek (folyamatos használat esetén).

Magyarországon a Mitragyna speciosa jelenleg sajnos nem hozható forgalomba emberi fogyasztásra, így amíg ez a jogi helyzet rendeződik, természetesen nálunk is csak nem emberi fogyasztásra szánt kratomot lehet vásárolni botanikai mintának. Mihelyt lehetőség lesz rá, a legelsőként szeretnénk emberi fogyasztásra szánt kratomot forgalmazni. Ha kutató vagy gyűjtő vagy, akkor rendeld tőlünk a kratomot, nem fogsz csalódni!

Bővebb információ a Wikipédián.